Bisnis Tidak Boleh Di Bawa Sampai Mati

Bisnis Tidak Boleh Di Bawa Sampai Mati

.
Banyak BIG COMPANY yang ada sekarang, LEBUR bila berada generasi kedua ambik alih. Staff habis hilang hala tuju. Syarikat tutup.

.
Begitu juga, syarikat sukar di jalankan bila sudah tiada HALA TUJU or KEYMAN.

.
Saya ingin kongsikan 5 Perkara yang usahawan perlu buat:

.

1. Rancang umur persaraan. Pastikan semua rakan kongsi berjaya sorok wang untuk persaraan. Banyak syarikat yang sudah meniaga 15 tahun tak boleh ke tepikan Rm1,000,000!
.

Solusi : Retirement minimum Rm2,000,000 untuk semua rakan kongsi.

2. Rancang Partnership Agreement di kalangan rakan kongsi. Jika berlaku apa-apa di kalangan rakan kongsi, sudah ada perjanjian bertulis. Banyak rakan kongsi hanya bercakap mulut sahaja.
.
Solusi :Partnership Agreement

3. Legasikan bisnes kepada warisan. Fahamkan mereka tentang visi dan misi yang syarikat mahu capai. Dah banyak syarikat beku dan bergaduh apabila mereka tidak merancang Perwarisan Perniagaan. Business boleh di wariskan.
.

Solusi : Rancang Perwarisan Perniagaan

4. Funding Mechanism perlu di rancang bagi membayar pampasan kepada waris rakan kongsi. Banyak syarikat yang saya jumpa tidak mahu waris campur tangan. Sediakan backup Funding untuk bayar. Perlu pikir jauh jika ada di kalangan rakan kongsi tidak boleh membantu akibat sakit berpanjangan dan tidak boleh membantu langsung syarikat. Adakah akan mendapat full benefit?

Solusi : Keyman Takaful

5. Dan yang terakhir. Jual syarikat. Bagi business yang punya reputasi tinggi dipasaran, value syarikat juga boleh di naikkan. Rancang semasa menjual aset banyak untuk tambah nilai ekuiti.

.
Statements Account akan menentukan nilai syarikat jika anda ingin menjual business anda. Kerana itu pentingnya menjaga pengurusan akaun supaya sistematik dan bersusun. Lantik accountant atau pun tax agent yang berkaliber.

.
Business yang menguntungkan jangan terlalu sayang dan beremosi. Cukup masa kena ucap selamat tinggal bisnes. Masa itu biar bisnes beri semula pulangan tinggi bila kita mahu berhenti.
.

Apa-apa pun, rancang Perwarisan Perniagaan bagi syarikat anda. Jangan tinggalkan keluarga anda dan rakan kongsi terkapai kapai.
.

Jika anda berminat merancang Perwarisan Perniagaan, boleh click link wasap berikut:
.
http://perwarisanperniagaan.wasap.my
.
Share jika bermanafaat.

.

DAFTAR TAKLIMAT PERCUMA

.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Bisnis Tidak Boleh Di Bawa Sampai Mati

Like this article? Sharing is Caring

Share on Facebook
Share on Linkedin