...

5 Perkara Dilihat Sebelum Memilih Rakan Kongsi Bisnes

Memilih Rakan Kongsi Bisnes

Anda terfikir untuk membuat bisnes partnership? Siapakah orang yang anda terfikir untuk dijadikan rakan kongsi bisnes?

Adakah penting dalam menilai kualiti seseorang itu sebelum memilih mereka menjadi rakan kongsi untuk memulakan bisnes? Cukupkah sekadar kita mengenali dan mempercayai mereka dalam membangunkan bisnes yang baru nak bertapak?

Memilih Rakan Kongsi Bisnes

Sebelum memulakan bisnes penting untuk kita menilai kualiti seseorang itu supaya kita memilih rakan kongsi yang sesuai dan tepat. Tindakan anda menentukan perjalanan bisnes untuk jangka masa panjang.

Jangan tersilap Memilih Rakan Kongsi Bisnes

Mari semak apa keperluan dari aspek kualiti apabila Memilih Rakan Kongsi Bisnes.

#1 Berpengalaman Dalam Bisnes

Memang benar kita tidak dapat meramalkan kejayaan bisnes dengan melihat kejayaan lalu yang pernah dilakukan oleh calon rakan kongsi. Tetapi daripada kita bekerjasama dengan mereka yang langsung tiada pengalaman, lebih baik dengan mereka yang pernah melalui jatuh bangun dalam bisnes.

Tujuannya adalah supaya masing-masing telah mempunyai pendedahan dalam menghadapi sebarang kebarangkalian yang bakal berlaku dan pernah berada dalam persekitaran permulaan bisnes.

kelebihan-kad aia
Medical Card Aia Takaful Terbaik

#2 Tidak Pasif

Memandangkan boleh kata hampir kebanyakan masa akan diluangkan bersama mereka (rakan kongsi) untuk membincangkan perancangan bisnes. Maka perlulah anda memilih orang yang boleh bekerjasama dengan anda sepenuhnya. Bukan ‘sleeping partner’. Yang anda rasa selesa untuk berurusan bersama dalam memulakan bisnes.

Rakan kongsi yang bekerjasama tidak membantah isu-isu yang tidak relevan, tetapi tetap berdiri teguh apabila ada keputusan penting dibuat.

#3 ‘Networking’ Yang Kukuh

Pentingnya ‘networking’ dalam perniagaan ‘start-up’. Jika anda mempunyai rakan kongsi yang kurang ‘networking’ maka bisnes anda akan mudah terumbang-ambing. Sumber ini sangat penting dalam melebarkan bisnes yang baru bermula.

Apabila rakan kongsi bisnes anda mempunyai ‘networking’ yang terhad maka anda akan ‘stuck’ dengan ‘networking’ sedia ada sahaja. Hal ini kerana seseorang yang mempunyai ‘networking’ yang kukuh mampu menemukan bisnes anda dengan peluang-peluang baru ke dalam bisnes kerana mereka berpengalaman dalam berurusan dengan pelbagai bisnes dan industri.

#4 Mempunyai Masa Yang Banyak

Bila menubuhkan suatu bisnes yang baru, semua ahli dan pengasas haruslah mempunyai masa yang banyak untuk membangunkan bisnes. Tidak cukup 5 – 10 jam seminggu masa yang diperuntukkan.

Malah anda perlukan seseorang yang boleh memberi komitmen 30- 40 mahupun 50 jam seminggu dalam memulakan bisnes. Isu ini adalah kerana kemungkinan ada calon rakan kongsi itu mempunyai kerjaya atau komitmen lain, maka masa yang diperuntukkan untuk bisnes anda menjadi sangat terhad. Jawapannya pasti TIDAK!

#5 Kejujuran dan kebolehpercayaan

Kegagalan dalam ‘start-up’ dan kesilapan yang berlaku adalah kebenaran yang biasa berlaku dalam dunia bisnes. Anda tidak boleh mengelak daripada sebarang ketidaktentuan dalam bisnes yang baru bermula seperti ini. Risiko ini boleh dikurangkan dengan memilih mereka yang jujur dan boleh dipercayai.

Kenapa pentingnya kualiti ini dalam bisnes ‘start-up’? Kepentingannya dalam mendapatkan rakan kongsi bisnes yang mampu melakukan perkara yang betul untuk syarikat walaupun mungkin keputusan itu tidak disenangi oleh semua.

Sumber :

http://www.majalahniaga.com/5-kualiti-yang-perlu-dilihat-sebelum-memilih-rakan-kongsi-bisnes.html

.

.

DAFTAR TAKLIMAT PERCUMA

.

.

Dah ada partnership? Bila nak buat Perwarisan Perniagaan?

Isikan info anda di bawah ini
This form is currently undergoing maintenance. Please try again later.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

5 Perkara Dilihat Sebelum Memilih Rakan Kongsi Bisnes

Like this article? Sharing is Caring

Share on Facebook
Share on Linkedin
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.