5 Kebaikan Private Equity

Apa itu Private Equity

Private Equity pada asasnya, ialah pemilikan di dalam saham syarikat, atau kepentingan dalam syarikat yang tidak disenaraikan di Bursa (Unpublic Listed or traded) atau didagangkan secara terbuka.

ANDA SEDANG MENCARI PELABURAN ALTERNATIF YANG BOLEH MEMBERIKAN PULANGAN PELABURAN 10%-20% SETAHUN? BACA LANJUT

private equity

Private Equity ialah sumber modal pelaburan daripada individu (high-net-worth individuals) dan syarikat.

Pelabur ini membeli saham syarikat swasta—atau mempunyai kawalan ke atas syarikat awam dengan niat untuk mengambilnya secara peribadi dan akhirnya menyahsenarainya daripada bursa saham.

Pelabur institusi besar mendominasi dunia ekuiti swasta, termasuk dana pencen dan firma ekuiti swasta besar yang dibiayai oleh sekumpulan pelabur bertauliah.

Private equity adalah jenis pelaburan alternatif dan terdiri daripada modal yang tidak disenaraikan di bursa saham.

private equity - perwarisan perniagaan
Perbezaan fasa pelaburan di dalam syarikat

Private equity adalah bentuk alternatif pembiayaan swasta, selain dari pasaran awam, di mana dana dan pelabur melabur secara langsung dalam syarikat atau terlibat dalam pembelian syarikat tersebut.

Syarikat private equity menjana wang dengan mengenakan management dan performance fee kepada pelabur dana tersebut.

Antara kelebihan private equity adalah kemudahan untuk akses ke bentuk modal alternatif untuk usahawan dan pengasas syarikat.

Penilaian private equity pula tidak ditentukan oleh kekuatan pasaran.

Strategi pelaburan dalam Private Equity adalah pelaburan dalam jangka masa panjang iaitu dalam tempoh 2 hingga 7 tahun. Firma Private Equity kebiasaannya akan melabur kepada syarikat-syarikat yang berpendapatan kukuh atau syarikat berpotensi yang memerlukan suntikan modal untuk berkembang lebih maju.

Syarikat tersebut mengambil manfaat dari dana tersebut untuk mengembangkan syarikat dan perniagaan mereka, manakala firma Private Equity pula akan mendapat manfaat setelah capital dan ekuiti syarikat tersebut meningkat. Firma Private Equity akan menjual pegangan mereka setelah matlamat pelaburan tercapai.

Apa tu Capital Venture

Apa itu Venture Capital

Modal teroka (Venture Capital)
Venture Capital atau Modal teroka ialah pembiayaan yang diberikan kepada syarikat startup dan perniagaan kecil yang dilihat berpotensi untuk menjana kadar pertumbuhan yang tinggi dan keuntungan berprestasi luar biasa. Biasanya syarikat yang berinovasi berdasarkan teknologi atau industri baru.

Pembiayaan untuk jenis pembiayaan ini biasanya datang daripada pelabur kaya, bank pelaburan dan dana VC khusus. Pelaburan tidak semestinya kewangan, tetapi juga boleh ditawarkan melalui kepakaran teknikal atau pengurusan.

Apakah Itu Venture Capital
Apakah Itu Venture Capital

Private Equity juga menggunakan wang tunai dan hutang dalam pelaburan mereka, manakala Venture Capital hanya berurusan dengan ekuiti sahaja. Ini adalah pandangan biasa kami.

Venture Capital atau Modal teroka ialah satu bentuk ekuiti persendirian dan sejenis pembiayaan yang pelabur sediakan kepada syarikat startup dan perniagaan kecil yang dipercayai mempunyai potensi pertumbuhan jangka panjang.

Venture Capital biasanya datang daripada pelabur kaya (High Network Individual), bank pelaburan dan mana-mana institusi kewangan lain. Walau bagaimanapun, ia tidak selalunya dalam bentuk kewangan; ia juga boleh disediakan dalam bentuk kepakaran teknikal atau pengurusan.

Venture Capital biasanya diperuntukkan kepada syarikat kecil dengan potensi pertumbuhan yang luar biasa, atau kepada syarikat yang telah berkembang pesat dan kelihatan bersedia untuk terus berkembang.

Walaupun ia boleh berisiko bagi pelabur yang ingin melabur, potensi pulangan kebiasanyaa lebih menarik.

Pelabur yang menyediakan dana berharap dana yang akan disampaikan kepada syarikat baharu dan tidak akan mengalami kerugian. Walau bagaimanapun, sebelum Venture Capitalini melabur dalam syarikat ini, mereka pastinya sudah melakukan Due Diligence sebelum membuat sebarang pelaburan.

Venture Capital lebih di sukai oleh syarikat startup yang baru kurang dari 2 tahun pengoperasian.

Ini kerana mereka ini masih baru dan tiada data kewangan atau keuntungan yang tinggi yang membolehkan institusi kewangan memberikan mereka pinjaman.

Ini terutamanya berlaku jika syarikat tidak mempunyai akses kepada pasaran modal, pinjaman bank atau instrumen hutang lain. Kelemahan bagi syarikat baru ialah pelabur sering memperoleh ekuiti dalam syarikat dan boleh memaksa serta mengubah hala tuju syarikat.

Maklumat Khusus Venture Capital

Pembiayaan Venture Capital ialah pembiayaan yang diberikan kepada syarikat dan usahawan. Ia boleh disediakan pada peringkat mereka yang berbeza, walaupun selalunya melibatkan seed round funding.

Dana Venture Capital mengurus pelaburan yang terkumpul dalam syarikat startup yang mempunyai peluang pertumbuhan tinggi.

Memahami Venture Capital

Dalam perjanjian Venture Capital, sebahagian besar pemilikan syarikat dibuat dan dijual kepada beberapa pelabur melalui independent limited partnerships yang ditubuhkan oleh firma Venture Capital .

Walau bagaimanapun, satu perbezaan penting antara Venture Capital dan Private Equity yang lain ialah modal teroka cenderung memberi tumpuan kepada syarikat baru muncul yang mencari dana yang besar untuk kali pertama, manakala Private Equity cenderung membiayai syarikat yang lebih besar dan lebih mantap yang ingin memindahkan sebahagian daripada kepentingan saham di dalam syarikat mereka.

Berapakah Keuntungan Pelaburan Private Equity?

Kebiasanya bergantung kepada pengurusan dan business model syarikat. Ada syarikat memberikan peratusan pelaburan sekitar 10%-15% dan ada syarikat menawarkan pulangan pelaburan yang lebih tinggi.

Pelanggan perlu faham terma pelaburan seperti duit tidak boleh di keluarkan dalam jangka masa 2-3 tahun

Kebaikan dan Keburukan Ekuiti Persendirian

Kebaikan

 • Pulangan yang tinggi
 • Mungkin disertakan dengan perlindungan modal jika ada

Keburukan

 • Risiko yang tinggi
 • Tidak dijanjikan pulangan modal
 • Tidak semestinya diselia
 • Pelaburan minima yang tinggi berbanding aset lain
 • Terdedah kepada unsur penipuan atau mencurigakan

Risiko Ekuiti Persendirian Lain

 1. Penipuan dan salah laku syarikat. Risiko melibatkan unsur korupsi, rasuah, syarikat tidak beretika dan ketidaktelusan.
 2. Teknologi. Risiko apabila syarikat ketinggalan dari segi teknologi ataupun serangan siber.
 3. Anak syarikat. Risiko apabila anak syarikat tidak dapat mengelakkan prestasi ataupun jatuh sekaligus mempengaruhi nilai syarikat.
 4. Undang-undang. Risiko apabila syarikat tidak mematuhi undang-undang, piawaian ataupun standard yang ditetapkan.

.

httpswww.youtube.complaylistlist=PLevU5sXmQh9eVmEvV9opLsx15bea1SLSw

.

Definisi Pelabur Bertauliah Oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Pelabur Bertauliah mestilah mempunyai ciri-ciri berikut;

 • Individu yang mempunyai nilai aset peribadi, ataupun bersama pasangan, melebihi RM 3 juta ataupun sama nilai dalam mata wang lain tidak termasuk nilai hartanah yang sedang menetap.

Individu yang mempunyai pendapatan tahunan yang melebihi RM 300 000 ataupun sama nilai dalam mata wang lain dalam 12 bulan terakhir.

 • Individu yang mempunyai pendapatan bersama pasangan yang melebihi RM 400 000 ataupun sama nilai dalam mata wang lain dalam 12 bulan terakhir.

VC vs PE


Sumber rujukan
https://www.thestreet.com/personal-finance/what-is-private-equity-14692535

.

.

0Berminat dengan pelaburan Private Equity? Sila tinggalkan info anda di bawah ini:

This form is currently undergoing maintenance. Please try again later.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

5 Kebaikan Private Equity

Like this article? Sharing is Caring

Share on Facebook
Share on Linkedin