11 Strategi Perlu Di Buat Ketika Krisis Covid-19 Oleh Usahawan Kecil

Perdana Menteri telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengelak penyebaran Covid-19 seperti yang diumumkan kerajaan sedikit sebanyak memberi kesan kepada perniagaan kecil di seluruh negara.

Saya merasakan mungkin akan berterusan membuatkan pihak berkuasa menyarankan orang ramai untuk duduk di rumah.

covid-19 Perwarisan Perniagaan

Sesetengah perniagaan masih boleh di jalankan setelah mendapat kebenaran dari pihak berwajib dibuka namun untuk mempunyai pekerja beroperasi dari jauh memang tidak dapat dilakukan.

Apa strategi perniagaan anda di musim Covid-19

Pagi tadi telah berlangsung satu perkongsian IKON TALK 1 yang mana panel yang di jemput merupakan mereka yang menjalankan perniagaan di sekitar Lembah Klang. Sesi perkongsian yang di kendalikan oleh Tuan Usayri (Kausar Wealth Management Sdn Bhd) dan 3 panel yang di panggil iaitu Tuan Haiqal Murad (Pemilik Butik Ibu dan Bayi, Tateh), Tuan Syed Rosman (Pakar SEO dan pemasaran Digital, Bomstart Media) dan Kol (B) Amirzali Mazli (Pengilang Botol Kosmetik Botol Anggun).

Ikon Talk 1 - BNI IKON

Perniagaan yang sedang meningkat naik yang berkaitan dengan kesihatan seperti mask, sanitizer, sarung tangan dan bermacam-macam lagi mula mendapat permintaan. Merujuk dari panel Tuan Amirzali dari Botol Anggun yang menyediakan botol-botol bagi sanitizer ini, permintaan botol di negara China meningkat 1000% dan tempoh masa botol-botol ini sampai ke Malaysia akan mengambil lebih dari 60 hari.

Apa itu Perwarisan Perniagaan


Ramai usahawan yang menerima kesan buruk Covid-19 ini mungkin perlu mencari perniagaan alternatif bagi menampung kos operasi mereka jika Perintah Kawalan Pergerakan ini di lanjutkan.

Saya rumuskan point penting perkongsian pagi tadi

1. Simpan maklumat

Usahawan perlu mengikuti semua maklumat rasmi mengenai Covid dan mana-mana arahan pihak berkuasa kesihatan awam yang dikeluarkan.

2. Senaraikan kesan yang mungkin ke atas perniagaan anda

Anggarkan kesan kewangan krisis Covid terhadap perniagaan anda dan mulakan strategi mitigasi.

Bincang dengan kakitangan, pembekal utama dan pelanggan utama kesan Covid mengenai perniagaan anda.

Perniagaan anda mungkin akan memberi kesan kepada bidang-bidang berikut:

•             Jualan: Terutama jika anda mempunyai sedikit jualan dalam talian.

•             Kakitangan: Dengan pergerakan rakyat terhad, keupayaan mereka untuk bekerja akan dikurangkan, terutamanya jika mereka tidak dapat bekerja dari rumah.

•             Rantaian bekalan: Khususnya jika anda bergantung kepada pembekal daripada bahagian-bahagian yang kritikal di dunia.

•             Kewangan: Terutama jika rizab tunai anda rendah.

Sekiranya perniagaan anda terjejas, mulakan dengan menyenaraikan apa kesan tersebut.

Sekiranya anda tidak terjejas, anda masih boleh membuat beberapa unjuran yang dimaklumkan.

Dalam menyenaraikan kesan-kesan yang mungkin, cubaan untuk mengkuantifikasikan apa kesan yang akan berlaku terhadap perniagaan anda dan mengenal pasti kemungkinan strategi untuk mengurangkannya.

Pastikan anda menyemak status kewangan anda dan lakukan tindakan dengan sewajarnya. (Gambar Pixabay)

3. Mengadakan perbincangan dengan pembekal utama

Bercakap kepada pembekal utama anda mengenai kebolehpercayaan penghantaran mereka semasa krisis.

Pertimbangkan keupayaan mereka untuk menghasilkan input yang anda perlukan, pengangkutan produk kepada anda dan kos atau harga yang dipersetujui.

Pembekal mungkin terkena sekatan perjalanan, jadi pertimbangkan untuk menyediakan pembekal alternatif, termasuk pembekal tempatan walaupun agak mahal.

Sumber mereka sekarang dan berunding harga lebih awal.

Bersedia untuk membolehkan pekerja anda beroperasi dari jauh dari keselamatan rumah mereka.

Bersedia untuk membolehkan pekerja anda beroperasi dari jauh demi keselamatan mereka.

5 Masalah Merancang Perwarisan Perniagaan – Baca Artikel

4. Meningkatkan jualan dalam talian

Untuk terus berdaya maju dengan kurang pelanggan, perniagaan kecil perlu mula menjual dalam talian atau meningkatkan berapa banyak yang mereka jual dalam talian.

Walaupun anda boleh membuat perubahan drastik pada strategi pemasaran anda atau kedai dalam talian, kadang-kadang semua yang diperlukan adalah untuk menukar dan menguji beberapa elemen kecil laman web anda.

Proses ini dipanggil pengoptimuman penukaran. Tujuan pengoptimuman penukaran adalah untuk meningkatkan peratusan pelawat tapak yang menjadi pelanggan berbayar.  Untuk perniagaan dalam talian baru, pengoptimuman penukaran adalah sangat penting, kerana ia akan membantu anda memaksimumkan setiap lawatan ke tapak web anda. Semakin banyak lawatan anda menjadi prospek atau pelanggan, semakin baik aliran tunai anda.

Adalah penting untuk menyiasat platform dalam talian yang berbeza untuk melihat yang sesuai untuk keperluan perniagaan anda.

Ujar Tuan Rosman, kepada mereka yang tidak mempunyai kemahiran menggunakan website atau Ecommerce. Shopee dan Lazada ada menyediakan platform anda untuk menjual. Boleh pelajari video-video bagaimana mengunakan platform Ecommerce ini dengan lebih berkesan.

Pembekal perkhidmatan perlu menyiasat penyelesaian digital untuk penyampaian perkhidmatan untuk mengurangkan keperluan untuk interaksi fizikal.

Oleh itu, pilih untuk menutup beberapa lokasi fizikal anda.

5. Kemas kini penyata kewangan anda

Boleh dikatakan majoriti perniaga akan mengaku alami masalah perakaunan. Malah ada yang beranggapan bank akaun tu adalah akaun untuk menunjukkan kedudukan syarikat. Sangatlah salah dengan menganggap akaun bank dapat menunjukkan kedudukan kewangan yang sebenar.

Malah mereka langsung tak ada idea bagaimana yang dikatakan seseorang usahawan itu menguruskan kewangan perniagaan syarikat mereka dengan betul.

Oleh kerana anggap mereka tak ada ilmu dan tak ada idea, maka jalan singkat yang dilakukan adalah dengan tak peduli perjalanan keluar dan masuk perniagaan mereka.

Bagi mereka cukup dengan adanya akaun bank yang telah dibuka dan akaun bank itulah bukti pengurusan kewangan perniagaan telah dilaksanakan.

Ramai yang tidak menyedari keperluan mempunyai akaun yang lengkap. Akaun atau penyata kewangan yang lengkap ialah akaun yang terdiri imbangan duga, penyata untung dan rugi serta penyata aliran tunai.

Untuk mengekalkan perniagaan anda dalam persekitaran yang sukar, anda memerlukan akses kepada maklumat terkini mengenai keadaan kewangan anda.

Mengetahui kewangan perniagaan anda membantu dalam memutuskan apa yang anda boleh dan harus lakukan sekarang untuk memperbaiki kedudukan perniagaan anda melalui krisis ini.

Banyak maklumat mengenai prestasi kewangan perniagaan boleh diperolehi dengan menganalisis penyata kewangan anda melalui nisbah kewangan.

6. Buat semula belanjawan anda dengan andaian baru

Belanjawan adalah rancangan yang menggariskan matlamat kewangan dan operasi organisasi. Oleh itu, ia mungkin dianggap sebagai pelan tindakan; merancang belanjawan membantu perniagaan memperuntukkan sumber, menilai prestasi, dan merumuskan rancangan .

Belanjawan merupakan bahagian penting dari pelan perniagaan apabila memulakan perniagaan baru. Sebaik sahaja perniagaan ditubuhkan, belanjawan menjadi tugas biasa yang lazimnya berlaku pada setiap suku tahun dan / atau tahunan, di mana belanjawan suku tahun atau tahun disemak semula dan unjuran belanjawan dibuat untuk tiga atau lebih lima atau empat tahun akan datang.

Andaian dahulu yang digunakan untuk menghasilkan bajet anda kemungkinan besar tidak relevan kerana krisis. Bekerja dengan akauntan anda, ambil senarai kemungkinan kesan Covid dan lakukan semula belanjawan anda.

Sertakan pelbagai kemungkinan senario yang tidak dapat difikirkan sebelumnya, seperti penurunan 50-80% dalam jualan selama tiga hingga enam bulan, atau pembekal tidak dapat membekalkan anda item utama selama enam minggu.

Berhati-hati dengan mempertimbangkan bagaimana setiap senario tersebut memberi kesan kepada aliran tunai anda.

7. Bertindaklah sekarang untuk memperbaiki aliran tunai

Perniagaan anda mungkin akan berjuang dengan aliran tunai dalam masa terdekat. Oleh itu, bertindak sekarang untuk meningkatkan aliran tunai.

Langkah pertama adalah menyediakan ramalan aliran tunai, dan mengemaskini ramalan sepanjang krisis, mungkin mingguan.

Ini akan memberi anda peringatan tentang sebarang masalah aliran tunai supaya anda boleh bertindak lebih awal untuk menangani mereka.

8. Menetapkan pelan kontingensi

Tidak ada yang dapat meramalkan masa depan atau bagaimana keadaan luaran dan keadaan pasaran akan mempengaruhi keupayaannya untuk terus beroperasi. Tetapi perniagaan boleh mempersiapkan diri untuk acara-acara di luar kawalan mereka.

Pelan kontingensi adalah untuk membenarkan organisasi kembali ke operasi harian secepat mungkin selepas peristiwa yang tidak dijangka. Pelan kontingensi melindungi sumber, meminimumkan kesulitan pelanggan dan mengenal pasti kakitangan utama, memberikan tanggungjawab khusus dalam konteks pemulihan.

Tuan Haiqal menegaskan agar memoptimumkan penggunaan kakitangan dalam membantu jualan. Fokus dan sarankan kepada kakitangan agar mengunakan medium tidak berbayar dalam mendapatkan penjualan. Sebagai contohnya dalam mempromosikan Mask kepada database yang sedia ada.

Alternatif plan perlu di wujudkan bagi menangani ketika Covid19 ini. Ianya merangkumi langkah-langkah agar aktiviti perniagaan dapat berjalan dengan lancar dan cuba sehabis baik memastikan stok atau produk tidak terputus.

9. Kenal pasti pekerja yang berjuang bersama dengan anda yang berkemahiran tinggi dan pastikan mereka boleh terus bekerja.

Pertimbangkan mana-mana pekerja anda yang tidak boleh digantikan dan fungsi perniagaan mana yang perlu terus beroperasi tanpa mengira. Menurut Pakar HR Puan Faridah Rahman dari Dwi Kualiti Sdn Bhd, beliau mencadangkan agar usahawan memberhentikan kakitangan yang bermasalah kerana kuatir mereka ini akan memberikan impak negatif kepada kakitangan lain. Fokus kepada kakitangan yang betul-betul berminat membantu syarikat di dalam apa-apa musim atau keadaan pasaran.

Kenalpasti pekerja tersebut boleh bekerja dari rumah, pastikan mereka mengambil peralatan yang diperlukan dengan mereka setiap malam sekiranya anda perlu menutup premis anda dengan segera.

Mengembangkan jadual khas supaya kakitangan kritikal sentiasa ada untuk memastikan sistem dan proses perniagaan penting dijalankan.

10. Tangguh pembayaran pinjaman selama 6 bulan

BANK Negara Malaysia (BNM) membenarkan pelanggan perbankan, termasuk individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menangguhkan pembayaran balik pinjaman sedia ada mereka termasuk gadai janji dan sewa beli, untuk tempoh enam bulan.

Ia merupakan langkah tambahan BNM untuk mengurangkan beban perniagaan dan isi rumah yang dijangka terkesan oleh penularan Covid-19.

Moratorium selama 6 bulan perwarisan perniagaan

Auto Morotorium selama 6 bulan untuk semua loan kecuali credit card. Gunakan kelebihan yang ada ini untuk mengunakan duit untuk membayar hutang kredit kad dan bukan di gunakan untuk membeli belah ye

11. Jika anda mendapati diri anda dalam kesulitan kewangan, dapatkan nasihat profesional lebih awal

Gunakan peluang yang ada ini mengkaji perniagaan anda. Adakah ianya tahan dalam apa jua hentakan pasaran dan kaji bagaimana ianya boleh berjalan ketika krisis pasca dan sama ada ia masih sesuai untuk anda. Mungkin anda sudah boleh merangka atau menjalankan perniagaan yang baru selepas krisis yang berlaku.

Semasa krisis, anda bertanya:

Adakah bisnis anda dapat membayar pemiutang anda, kewajipan peribadi anda, kewajipan dan manfaat kakitangan anda dan yang paling penting membuat pembayaran pinjaman setelah jatuh?

Adakah anda mempunyai rizab kewangan yang mencukupi untuk menampung hutang yang kena dibayar dan akan dibayar dalam beberapa bulan akan datang?

Jika anda tidak dapat menjawab soalan-soalan ini, anda harus segera mendapatkan nasihat professional atau bergaul dengan usahawan yang sealiran dengan anda. Sertai kumpulan usahawan yang aktif dan sentiasa memberikan sokongan kepada ahli di dalamnya.

Platform BNI IKON memberikan banyak kelebihan dan sokongan kepada usahawan-usahawan yang ada di dalamnya. Dengan keahlian lebih dari 60 orang ahli, banyak perkara boleh di pelajari dari usahawan-usahawan yang telah melalui pelbagai fasa perniagaan.

Jangan termakan janji dengan pihak-pihak yang menawarkan skim pinjaman sekiranya perniagaan kecil anda berada dalam kesulitan kewangan, berhati-hatilah terhadap sesiapa sahaja yang menghubungi anda atau menjanjikan keselamatan kewangan. Elakkan dan kaji jika ada di antara mereka yang ingin membeli saham anda dan kaji kesan jangka Panjang jika ini berlaku.

Ini sahaja perkongsian saya berkaitan isu Covid-19 yang sedang berlangsung ini.

Mohd Ibrahim Bin Abu Bakar
Konsultan Perwarisan Perniagaan

.

.

DAFTAR TAKLIMAT PERCUMA

.

.

.


This form is currently undergoing maintenance. Please try again later.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

11 Strategi Perlu Di Buat Ketika Krisis Covid-19 Oleh Usahawan Kecil

Like this article? Sharing is Caring

Share on Facebook
Share on Linkedin